جوت؛ لیف طلایی برای فرش ماشینی

 
تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۱۰/۹

 

 

كاربرد نخ جوت در فرش ماشيني


جوت یکی از الیاف طبیعی مهم و ارزشمند است. جوت jute-  چتایی یا کنف هندی، نوعی گیاه طویل، نرم و براق است که می تواند بصورت نخ جوت مستحکم درآید و مورد استفاده قرار گیرد.این گیاه  به صورت سالانه کاشت و برداشت می شود و در آب و هوای مرطوب و گرم و بارندگی هر هفته به میزانcm 8-5  رشد می یابد.



گیاه جوت می تواند تا طول 3 متر رشد پیدا کند. این گیاه در درجه اول از مواد سلولزی (جز اصلی فیبر گیاهی) و لگینین ( جز اصلی الیاف چوب) تشکیل شده است و شامل بخش های مختلفی چون ساقه، پوست ساقه، برگ و میوه می باشد.  در پوست ساقه آن،  لایه ای از الیاف نرمی وجود دارد که نخ جوت از آن بدست می آید.


الیاف جوت به لیف طلایی مشهور است چرا که علاوه بر ارزش فوق العاده بالا و سازگاری کامل با محیط زیست دارای خاصیت درخشندگی نیز هستند. جوت از آنجائی که مصرف بسیار بالا و موارد استفاده متعددی دارد یکی از مهمترین الیاف طبیعی به شمار می رود. از خصوصیات مهم این الیاف می توان به بازیافت صددرصد در طبیعت، مقاومت سایشی بالا، قابلیت تهیه نخ های ظریف، عایق حرارتی و ضد الکتریسیته ساکنبودن و... اشاره کرد.

 


 نخ و پارچه های بافته شده از جوت در همه جای دنیا کاربردهای فراوانی دارد و هنوز با پیشرفت روز افزون صنعت الیاف مصنوعی نه تنها الیاف جوت فراموش نشده بلکه گران تر و ارزشمند تر شده اند. در کشوری مانند هند بیش از 1000 قلم کالا با جوت ساخته می شوند. هنوز هم در دنیا جوت به عنوان گزینه عالی برای تولید کیسه های گونی حمل مواد غذایی به شمار می آید. جوت در تولید انواع کیف، کفش، شال، پیراهن، صنایع دستی و... کاربرد دارد. 

 

حتی امروزه جوت را رنگرزی می کنند و با تولید رنگ های زیبا به طور گسترده ای در تولید صنایع دستی با ارزش افزوده بالا از آن استفاده می کنند.

 

 


 اما در ایران عمده کاربرد نخ جوت در پود فرش ماشینی است و کیفیت نخ جوت از نظر یکنواختی و مقاومت و ظرافت رابطه مستقیم با کیفیت فرش ماشيني دارد. یعنی هر چه جوت به کار رفته کیفیت بیشتری داشته باشد طبعاً فرش ماشيني مرغوب تری از آن تولید می شود.

 


در یک فرش ماشيني سنتي 12متری معمولا” حدود 82% آن نخ خاب 12% نخ پود و 6% نخ تار می باشد. معمولا الیاف جوت بعنوان نخ پود فرش استفاده می شود. اگر به پشت فرش دقت کنید الیاف طلایی رنگ جوت را می توانید ببینید.

 


می توان گفت نوع نخ جوت مصرفی در فرش ماشيني با توجه به مدل ماشین بافندگی فرش متفاوت است و به طور کلی به 4 گروه اصلی CRM ،CRT ،CRX و CB تقسیم می شود. نخ های جوت گرید CRX ظریف تر و CB ها ضخیم تر هستند.


در حال حاضر میزان تولید جهانی این لیف نزدیک به سه و نیم میلیون تن است و کشورهای بنگلادش و هندوستان از جمله بزرگترین تولیدکنندگان این لیف هستند و بیش از 90 درصد الیاف جوت جهان در این دو کشور تولید می شود. در واقع هند بعنوان بزرگترین تولید کننده نخ جوت با بیش از 76 کارخانه بوده و سپس بنگلادش با بیش از 70 کارخانه رتبه دوم تولید نخ کنف را دارا می باشد. كشور بنگلادش به علت موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مناسب بزرگترین پرورش دهنده جوت خام و نخ جوت می باشد. از دیگر تولید کنندگان آن می توان به کشورهایی چون چین، میانمار، ازبکستان، نپال، ویتنام، زیمباوه، مصر و تایلند اشاره کرد. تولید کنف خام و تولید نخ جوت در ایران نیز به دلیل مقرون به صرفه نبودن متوقف شده است.

 


 از آنجایی که جوت دارای مصرف جهانی، تولید بالا وموارد استفاده متنوع می باشد، بعد از الیاف کتان، دومین رتبه را در میان الیاف گیاهی به خود اختصاص داده است.


جهت مشاوره خريد فرش ماشيني اينجا را كليك كنيد.



 

فرش ماشيني كاشانفرش ماشيني مشهدجوت در فرش ماشينيكاربرد نخ جوت
whatsapp call اینستاگرام ایران داهوا